Beschrijving
Deze Nicolas Potel Côte de Nuits-Villages is mooi karmozijnrood van kleur. De neus is goed ontwikkeld, met overheersende aroma’s van rode bessen en aardbei. In de mond is het een volle wijn met weer dat lekkere rode fruit. Een zachte tanninestructuur en een lange afdronk.
Deze wijn kan nu gedronken worden of in de kelder worden gelegd voor de komende drie tot vijf jaar. Ideaal met gebraden gevogelte, vooral kalkoen en eend, gegrild of geroosterd rood kalfsvlees. Gerijpt na een paar jaren ideaal voor bij de Boeuf Bourguignonne
Het marmer van Comblanchien wat in het zuidelijke gedeelte van deze appellatie gedolven wordt is prachtig wit maar deze Côte de Nuits Villages is toch duidelijk rood. Deze rode wijnen zijn de directe afstammelingen van die 18e-eeuwse bourgognes en beschreven als “vol vuur, verheffend en licht, bijna allemaal geniaal” door de Abbé Claude Arnoux die in 1723 het eerste boek publiceerde dat gewijd was aan de wijnen van Bourgondië. Of dat nog steeds zo is, is aan u!
Maison Nicolas Potel is eind jaren ’90 opgericht door de zoon van de legendarische wijnmaker Gerard Potel. Het bedrijf is tegenwoordig eigendom en tegelijkertijd het juweel in de kroon van Maison Laboure-Roi. Het Maison heeft nog steeds zijn eigen identiteit binnen het concern en biedt een groot portfolio aan Grand Cru, Premier Cru en andere Bourgognes.
Tegenwoordig is het in de selectie, vinificatie en veroudering van hun beste wijnen waar Maison Nicolas Potel-wijnmaker Brigitte Putzu al haar aandacht op richt. Maison Nicolas Potel heeft zijn internationale reputatie opgebouwd door wijnen te maken van de mooiste wijngaarden van de Bourgogne. Hun appellation Villages, Premiers Crus en Grand Crus worden over de hele wereld aanbevolen vanwege hun puurheid van stijl, hun authentieke appellations en hun geboorteland. Ze houden zich aan duurzame wijnbouw, betrekken hun druiven van onder andere 35+ jaar oude wijngaarden, biodynamische en biologische wijngaarden waar mogelijk. Brigitte volgt de biodynamische kalender en creëert wijnen in hun stijl, om het beste van hun typische individualiteit te respecteren. Traditionele wijnbereiding, met zeer weinig tussenkomst tijdens het proces, fermentatie met alleen natuurlijke gisten, beperkt gebruik van eiken en vaak gedeeltelijke malolactische gisting. Zuivere wijnen die hun specifieke Bourgondische afkomst duidelijk tonen.