Beschrijving
In 1584 maakte Pierre Gosset, wethouder van Aÿ en wijnbouwer, vooral rode, stille wijnen met de oogst uit zijn eigen wijngaarden. Dit maakt van Gosset het oudste wijnhuis in de Champagne. Echter in de 18e eeuw veranderde de productie van stille wijnen gemaakt in en rond Aÿ naar bubbels. De malolactische gisting wordt zorgvuldig vermeden om het appelzuur, die zorgt voor de natuurlijke fruitige aroma’s, te behouden.Gosset assembleert de beste Cru’s van het district Marne (Grand Cru’s en Premier Cru’s), met een gemiddelde classificatie van 95% op de officiële Cru schaal (échelle des crus).
De druiven voor deze Champagne komen voornamelijk uit de volgende gemeentes/Cru’s: Aÿ, Bouzy, Ambonnay, Le Mesnil-sur-Oger, Villers-Marmery…..Gosset maakt alleen gebruik van de beste Cru’s uit het district Marne met een gemiddelde classificatie van 95% op de officiële kwaliteitsschaal.
De dosage voor de Grande Reserve Brut is 8 gram per liter. Malolactische gisting wordt met opzet gemeden, om al het primaire fruit zoveel mogelijk in de wijn te behouden.De wijn wordt minimaal 3 jaar in de kelders bewaard, alvorens dégorgement plaatsvindt.
Zeer aangenaam aperitief, maar ook een goede begeleider van tapas, gerechten met gevogelte, schaal- en schelpdieren, Comté of Parmesan.
Wine Enthusiast juni 2017: 92/10016,5/20 Revue du Vin de France 201516/20 Guide Gault & Millau 201590/100 Gilbert & Gaillard Magazine 12 2013
43% Chardonnay, 42% Pinot Noir en 15% Pinot Meunier.