Beschrijving
Deze House of Smith SIXTO Uncovered old-vine Chardonnay heeft een prachtige intense goudgele kleur. In de neus ruiken we abrikoos, steen, groene appel, kruidige peer, citrus en wilde bloemen.In de mond een ongelooflijke structuur met een lange en aanhoudende smaakexplosie van geroosterde amandelen, boter, appelbloesem en vuursteen. Een prachtige Chardonnay !
Geïnspireerd door het verhaal van muzikant Sixto Rodriguez en de met prijzen overladen documentaire ‘Searching for Sugar Man’.
Sixto Rodriguez, een Amerikaanse singer-songwriter uit Detroit die begin jaren zeventig twee prachtige albums maakte, maar er geen enkele van verkocht.
SIXTO werd het herrezen Chardonnay-project van eigenaar Charles Smith en Head Winemaker Brennon Leighton toen ze in 2014 de eerste jaargang uitbrachten. Het merk bestaat uit vier vooraanstaande wijnen – drie enkele wijngaarden (Frenchman Hills, Moxee en Roza Hills Chardonnay) en één cuvee van alle drie de wijngaarden, (Uncovered Chardonnay).
Niet zomaar wijngaarden, deze waren geplant in gemengde kalksteen, net zoals die van klassieke Bourgogne wijnen, zoals Puligny-Montrachet.
Fransman Hills Vineyard (38%)
Frenchman Hills, aangeplant in 1998, ligt net ten noorden van de Wahluke Slope. Bevind zich op 500 meter hoogte, het is een koelere plek dan de omliggende wijngaarden, maar het bevriest niet snel. De oude kalksteen en gebroken basaltbodems zijn nog steeds intact, net als de top van de wijngaard bijna 12.000 jaar geleden niet beïnvloed door de overstroming van Missoula. Het koelere aspect maakt de druiven een lange rijpingstijd hebben zonder overtollige suiker op te hopen en de resulterende wijnen mooie zuren behouden.
Moxee-wijngaard (31%)
Moxee, geplant in 1973, ligt ten oosten van Yakima en ten noorden van Moxee. De helling op het zuiden is ongeveer 450 meter hoogte. De grond is Moxee-slibleem met gebroken kalksteen.
Roza Hills-wijngaard (31%)
Roza Hills Vineyard ligt op een hoogte van 450 meter in een zuidelijk glooiende kom, aan de
zuidkant van de Rattlesnake Hills. Geplant in 1977, de meeste wijnstokken bevinden zich in
bodems van leemachtig slib en krijt, met hier en daar gebroken basaltbrokken.
Productie: 2 ton per hectare, inheemse gist, 100% hele trossen geperst, fermentatie in 50%
betonnen tank / 50% Franse eiken vaten vervolgens 19 maanden rijping op droesem in 25% nieuwe Franse eiken vaten
Wijnanalyse: 5,3 g/L titreerbare zuurgraad, 3,67 pH, 14% alcohol, geen restsuiker
96 punten, James Suckling
94 punten, Wine Spectator