Beschrijving
Deze Vajra Barbera d’Alba is een uitnodigende wijn met levendige aromas van rood en donker fruit, aangevuld met zoete specerijen en kruiden en hints van anijs en grafiet. In de smaak prachtig gelaagde tonen van aardbeien, kersen en wat witte peper. Elegant en complex met een mooie mineraliteit.
Barbera wordt in de Piemonte vaak gemaakt in een lichte, fruitige stijl, makkelijk drinkbaar en niet al te complex. Maar volgens de Vajra’s doet dit deze druif tekort. Zij kiezen daarom voor een langzame vergisting met een lange schilweking. De druiven komen van verschillende percelen, waarvan sommigen meer dan 50 jaar geleden werden aangeplant. De wijngaarden worden biologisch bewerkt. Ieder perceel heeft zijn eigen karakter, en wordt daarom apart gevinifieerd.
Na een vergistingsperiode van ca. 20 dagen worden de druiven geperst, waarna de wijn nog ca. 12 tot 14 maanden verder rijpt in roestvrijstalen vaten. Tijdens de vergisting wordt de most regelmatig over de kaap van schilletjes gepompt, om zo zoveel mogelijk kleur en aroma’s aan de druiven te onttrekken. Door de vergisting en rijping op roestvrijstaal behoudt de wijn het karakteristieke levendige, fruitige karakter van de druif.
Een beetje rebels is Aldo Vajra altijd wel geweest. Maar goed ook, want deze eigenschap heeft geleid tot dit prachtige wijnhuis met zijn authentieke wijnen. Het verhaal begint als Aldo op zijn vijftiende tijdens een demonstratie in Turijn door zijn vader van straat wordt gehaald en naar de boerderij van zijn grootouders wordt gestuurd. Aldo brengt die zomer veel tijd door in de wijngaarden, waar zijn interesse in wijn maken wordt gewekt. Hij sluit zich aan bij Suole e Salute, een organisatie voor biologische wijnen in Italië. Al op 18-jarige leeftijd maakt hij zijn eerste biologische wijnen in de Piemonte.
In de jaren daarna trouwt hij met Milena, die zijn vernieuwende kijk op het wijn maken in deze regio deelt. Zo passen ze als één van de eerste wijnhuizen in deze regio massale selectie toe, planten ze de Freisa, een ‘vergeten’ druivenras uit de Piemonte, opnieuw aan in hun wijngaarden, maar experimenteren tegelijkertijd ook met de aanplant van Riesling en Pinot Noir. In de kelders kiezen ze voor het gebruik van grote, oudere vaten in plaats van de populaire barriques, om zo de invloed van hout op de smaak van de wijn te beperken en wijn te maken in een modernere, fruitige stijl. Dit levert Aldo de benaming ‘più moderno dei tradizionalisti e più tradizionale dei modernisti’ op, ofwel ‘de meeste moderne onder de traditionele wijnmakers en de meest traditionele onder de moderne’.
De wijngaarden van Vajra liggen ten noordwesten van de plaats Barolo en zijn vanaf het begin biologisch bewerkt. De hoge ligging van de wijngaarden (de Bricco delle Viole behoort tot de allerhoogste wijngaarden in de Piemonte) zorgt voor hoge temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De druiven rijpen langzaam en volledig, en geven de wijnen een prachtige finesse en elegantie. Het relatief koele klimaat in dit gebied heeft ervoor gezorgd dat veel wijnmakers de Dolcetto-druif hebben gerooid, omdat deze druif warmte nodig heeft om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Maar de Vajra’s maken nog steeds prachtige rosé en rood van deze druif.
Inmiddels zijn kinderen Giuseppe (1985), Francesca (1987) and Isidoro toegetreden tot het bedrijf. Zij krijgen het wijn maken en de zorg voor de wijngaarden met de paplepel ingegoten en gaan met dezelfde passie en precisie als hun ouders te werk. Samen werken ze aan een zeer betaalbare reeks wijnen met een constante goede kwaliteit, van de basiswijnen tot de topwijnen van het huis, waarbij de Vajra’s als een hecht team hun eigen plan trekken. Ieder aspect van het wijn maken krijgt uiterste aandacht, van de wijngaarden tot het bottelen. Bijzonder zijn de glas in lood ramen in de kelder. Deze kleurrijke ramen werden ontworpen door pater Costantino, die ook voor een aantal van de topwijnen van het huis etiketten in dezelfde kleurrijke stijl ontwierp.